Genom att klicka på "Acceptera alla cookies" samtycker du till att cookies lagras på din enhet för att förbättra webbplatsnavigeringen, analysera webbplatsanvändningen och hjälpa till med våra marknadsföringsinsatser. Se vår integritetspolicy för mer information.

Historia

"Brattlandsgården" var en bondgård, som Oskar och Louise (Lova) Fors köpte av Richard Richardsson och drev pensionat för omkring 50 gäster under 1920–1960 tal. Historiskt finns det indikationer på att det redan 1897 bedrevs boendeverksamhet.

Hit kom kvinnor på husmorsutbildning och gården var en av de största i Åredalen med vidunderlig utsikt över Åreskutan. Sedan dess har flera aktörer drivit det som destination med logi och mat i olika varianter under flera generationer, senare även som STF vandrarhem. Ursprungsägarna familjen Fors har varit tongivande när det gäller driften och deras spår syns fortfarande i huset som är det gamla pensionatet.

Gammal bokföring från gården finns sparad på Riksarkivet i Östersund där kvitton från tidigt 1920 tal visar att det erbjöds lokal mat och boende till hitresta gäster. Men det var ett hårt jobb under denna tid att arbeta med gårdens drift. En granne i Brattland berättar att dennes moster jobbade under -30 talet och trots att hon bara hade 500 m hem, kom hon enbart hem en eller två gånger per vinter. Någon lön var det inte prat om, man levde på dricksen från gästerna.Under 1950 – 1960 tal var det enligt bybor i Brattland mest ”hålligång” och aktivitet på pensionatet.

Brattlandsgården spreds i konstnärskretsar och återkommande sommargäster kom för att låta kreativiteten blomstra. Gästerna klev av tåget på hållplatsen i Brattland för att gå till fots upp till gården, en tur på någon kilometer. Utöver rekreation och mat erbjöds slädturer med häst genom skogarna norrut och sedan även turer med vessla över Åresjön upp på Renfjället vintertid. Förutom skidåkningen var detta uppskattade inslag på semestern. Sommartid marknadsfördes fiske i orörda vatten, vandring och närhet till Norge där eget pass på resan var en påminnelse i dessa svartvita broschyrer.

Gästböcker i matsalen i pensionatet från 1990 – talet berättar för oss om en tid med STF vandrarhem och en stor del internationella gäster från bland annat Australien, Tyskland och Schweiz. Historien leder oss till nutid, med ett fokus på minsta möjliga klimatpåverkan ska Brattlandsgården leva vidare som ett självklart ställe att besöka.

Ditt meddelande har skickats
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Jämtland 2024